Contact us for worldwide shipping rates!

Dobro & John Dopyera

Dobro and John DopyeraEen korte inleidingSpeelt iemand op een resonator gitaar, dan speelt hij op een Dobro. Teminste, zo wordt het vaak genoemd. Net zoals dat iemand Luxaflex verward met jaloezieën. Net als Luxaflex is Dobro in eerste instantie geen soort gitaar maar een merk. Dat merk werd in 1928 opgericht door de toen 35-jarige John Dopyera. John Dopyera (officieel Ján Dopjera) was een van Austria-Hungary (Slowakije) afkomstige uitvinder en instrumentmaker die op 15-jarige leeftijd naar Amerika emigreerde. In 1925 werd hij door George Beauchamp gevraagd om een gitaar te ontwikkelen die meer volume zou hebben. Al gauw kwam hij met het idee om een "cone" te gebruiken als mechanische speaker. En met "een" cone bedoel ik eigenlijk drie, want zo ontstond de eerste Tricone. Samen met o.a. zijn broers Emil en Rudy begonnen zij National String Instrument Corporation. Na onenigheid verliet John dit bedrijf en begon hij, jawel! DOBRO! Met een net ander systeem (Spider cone) en één i.p.v. drie conen, ontstond er een totaal ander instrument en toch ook wel een andere doelgroep. Waar National in eerste instantie gericht was op Hawaiian style, trok de spider cone meer naar de Country en Bluegrass. Het bedrijf was een succes en door de grote verkoop werd zelfs Regal in Chicago ingeroepen om ook voor Dorbo te bouwen om het volledige land te kunnen voorzien. Er zijn dus Regal (met logo) resonator gitaren maar ook Dobro gitaren (met Dobro logo) die niet door Dobro in Californie gebouwd werden, maar door Regal in Chicago. Op een gegeven moment was de stilte wedergekeerd en kwamen de beide bedrijven samen in de vorm van de National Dobro Company. Omstreeks 1941 werd de productie vanwege de oorlog, niet al die oorlogen van nu, maar de Tweede Wereld oorlog wel te verstaan, beeindigd. In de latere jaren van John en zijn broers bleven zij gitaren bouwen onder o.a. de naam Valco en nog later O.M.I. (Original Musical Instruments). Zij brachtenj de meer traditionele metal en wood bodies weer tot leven. Er werd veel geld verdiend, maar echt rijk ervan is John er niet van geworden. In 1988 overleed hij op 94- jarige leeftijd, maar.. The legend always continues...Meer weten? Kom langs en neem brood mee..:-)

Read more »

Slidin' Slim

Met regelmaat vertel ik wat over de oudere inmiddels al lang verteerde artiesten uit de jaren 20 en 30. De muzikanten die de meeste hedendaagse artiesten totaal overbodig maken. Maarrr, er zijn uitzonderingen! Zo zal ik af en toe ook iemand uitlichten die ik aanbeveel om naar te luisteren. Deze keer is dat Anders Landelius A.K.A Slidin' Slim.

Read more »

T-Model Ford

The TaledraggerJames Lewis Carter Ford is ergens in het eerste kwart van de 19e eeuw geboren in Forest Mississippi. Wanneer precies dat wist hij zelf ook niet, maar wel dat het een pittige tijd was vol met geweld. Dat laatste bleek een stramien voor de rest van zijn leven. Ook hij zelf loste dingen regelmatig op met geweld. Op de vraag hoe vaak hij in de gevangenis had gezeten gaf hij het zelfde antwoord als op zijn geboorte datum.. T- Model was 58 toen hij begon met gitaarspelen en begin 70 wanneer zijn muzikale carriere begon (dus geen excuus meer van "muziek moet je vroeg mee beginnen":-)). Zijn speelstijl was de rauwe Mississippi Hill country style die ook werd gespeeld door R.L. Burnside, Fred McDowell, Johhny Woods etc. In 2010 deed ik een tour in Zweden samen met Tail Dragger en met Slidin' Slim (met de laatste ben ik op dit moment een album aan het opnemen). Bij aankomst in het plaatsje Amäl stapte ik uit de tourbus en precies op dat moment stapte T-Model uit die van hem. Ondanks dat we elkaar nog nooit hadden gezien keken we elkaar aan met beide een glimlach zoals twee oude bekenden dat kunnen hebben en liepen we naar elkaar toe. (met op de achtergrond Cadillac John!) Een mooi moment dat mij altijd bij is gebleven.

Read more »

Behoud en onderhoud van jouw gitaar!

Net als je auto heeft ook een gitaar met regelmaat onderhoud nodig. Een correcte afstelling, nieuwe snaren, een goede reiniging etc. Ook is een juiste luchtvochtigheid erg belangrijk. Koop hiervoor een goede hygrometer en voor in de wintermaanden een bevochtiger. Persoonlijk gebruik ik de Stadler Form Carl die ook een hygrometer tot zijn beschikking heeft. Deze kan je gemakkelijk o.a. via de smartphone bedienen en de stand in de gaten houden. Merk je dat de fretten scherpe randjes krijgen, dan is het waarschijnlijk te droog. Last van een hoge actie in de zomer, dan is het te vochtig. Probeer een constante temperatuur van 20 graden aan te houden en een luchtvochtigheid van 50%. Is de luchtvochtigheid onder de 40 en boven de 60 dan is er een kans op tijdelijke (lage of hoge actie, scherpe frets) of blijvende (cracks, uitdroging van de lijm, kromme hals) schade. Wij adviseren om 2 keer per jaar jouw gitaar op deze punten te laten controleren en tevens een goede afstelling te laten geven. De kosten hiervoor zijn €67,50

Read more »

Budget resonator upgraden?

Met regelmaat krijg ik de vraag of het de moeite waard is om een budget resonator gitaar te upgraden met bijvoorbeeld een National cone en evt een "compensated saddle". Hieronder een korte uitleg.Heel simpel gezegd, een dubbeltje wordt geen kwartje maar kan wel een zilveren dubbeltje worden. Niet iedereen heeft het budget om een High End instrument te kopen of wil er gewoon simpel weg niet te veel aan kwijt. Heeft je resonator gitaar een goede basis? Dus klinkt hij best ok, goede neck angle en speelt hij fijn? Dus is het absoluut de moeite waard om de relatief kleine investering te overwegen om er een betere cone in te zetten. Klinkt je reso wat "out of tune"? dan zou een biscuit met een compensated saddle een uitkomst kunnen bieden. Met een beetje handigheid is het een kleiune ingreep maar uiteraard kunnen wij het ook voor je doen. Een National cone klinkt over het algemeen helderder en heeft meer "attack". Ook de welbekende reverb neemt ook vaak toe. Je gitaar wordt er over het algemeen dus een stuk beter van. Neem vandaag nog contact op voor meer advies en mogelijkheden!

Read more »